מדרסים (Orthotic Insoles) הם כלי קלאסי בשדה האורתופדיה והשיקום, אך לא רק. בשנים האחרונות נכנסים המדרסים גם לתחומים מתקדמים ורחבים יותר: החל משיקום אחרי ניתוחים ועד טיפולים במצבים נוירולוגיים כמו פרקינסון וטרשת נפוצה. השימוש הנכון במדרסים בהקשרים אלו יכול לשפר את איכות החיים, למהר התהליך ההחלמה ולמנוע סיבוכים.
שיקום פוסט-ניתוחי
לאחר ניתוח בכף הרגל, בקרסול או במפרקים הסובבים (כמו שיקום לאחר תיקון גיד, טכניקות שחרור רצועות, וו־ osteotomy או ניתוחים אורתופדיים אחרים), המדרס הופך לחלק מרכזי בתוכנית השיקום.
התאמה אישית של מדרס לאחר ניתוח מאפשרת:
- ייצוב הרגל המחלימה, מה שמפחית תנועות מיותרות שמאיטות את החלמת הרקמות.
- פיזור לחצים שווה יותר על פני כף הרגל, מה שמוריד את הסיכון ללחץ ממוקד על אזורים שנפגעו בניתוח.
- שיפור מנח כף הרגל בהליכה ועמידה – מה שמפחית עומסים על מפרקי הקרסול, הברך והירך.
- התאמה הדרגתית לנעל רגילה – לעיתים משתמשים במדרסים זמניים שמסייעים להחלמה, ולאחר מכן עוברים למדרס קבוע.
מחקר שנעשה על תפקידם של מדרסים בהתאמה אישית לאחר ניתוח בכף הרגל קובע שהשימוש במדרסים רפואיים בהתאמה אישית מיד לאחר הסרת העריסה או הסד, משפר את יציבות הקרסול ומפחית כאב בהליכה יומיומית. (מידע נוסף אפשר לקרוא במחקר: "The Role of Orthotics in Post‑Operative Foot and Ankle Rehabilitation").
מדרסים לאנשים הסובלים ממחלות נוירולוגיות
התחום הנוירולוגי מהווה אתגר נוסף, חולי פרקינסון, טרשת נפוצה ואפילו חולים הסובלים מצבים של נוירופתיה סוכרתית סובלים לעיתים ממגבלות בתחושה, בהליכה, באיזון ובעמידה. כאן נכנסים לתמונה מדרסים שהם לא רק תמיכה סטטית – אלא ניטור, מרקמים מעוררי תחושה (textured), חומרים שמגרים קולטנים תחושתיים ועוד.
מחקר שיטת סקירה (systematic review/meta-analysis) שבחן מדרסים מרקמיים ומגרי תחושה אצל חולי טרשת נפוצה ופרקינסון מצא שמדרסים מסוג אלו לא הצליחו לשפר באופן מובהק את מהירות ההליכה, אורך הצעד או איזון – לפחות לא בהשוואה לתנאים הבקרה.
עם זאת, מחקר נוסף הראה שבחולי טרשת נפוצה, שימוש במדרסים מרקמיים למשך תקופה קצרה של שבועיים הביא לשיפור באורך הצעד ובצעדי ההליכה בהליכה על משטחים ישרים.
טבלה להשוואת נתונים
להלן טבלה שמראה השוואה בין מחקרים מרכזיים על שימוש במדרסים רפואיים במצבים הנ”ל:
| מחקר / מצב רפואי | סוג המדרס / ההתערבות | פרק זמן / תנאי ניסוי | תוצאות עיקריות |
|---|---|---|---|
| Alfuth et al. 2017 – טרשת נפוצה / פרקינסון | מדרסים מרקמיים (Textured Insoles) | ניסויים קצרים, מידיים | השפעה לא מובהקת על מהירות הליכה, אורך צעד או איזון (SMDים לא מובהקים) |
| Hatton et al. 2023 – טרשת נפוצה | מדרסים מרקמיים לעומת חלקים | שבועיים התנסות בהליכה על משטח ישר | עלייה באורך הצעד, שיפור קל בהליכה, אך לא שינוי מובהק באיזון הכולל |
| Post‑operative foot and ankle rehab | מדרסים מותאמים אישית לאחר ניתוח | החל משלב הריפוי הראשוני | שיפור ביציבות, הפחתת כאב, שיפור ביכולת הליכה ופעילות יומיומית |
מגבלות והבהרות חשובות
- לא כל המקרים הנוירולוגיים מגיבים אותו דבר – יש הבדלים מהותיים בין דרגות המחלה, תפקוד שרירים, תחושת כף הרגל, והיכולת לבצע התאמות.
- בחלק מהמחקרים איכות המתודולוגיה הייתה נמוכה או בינונית, מה שמקשה להסיק מסקנות כלליות.
- השפעה של מדרס על תחושות רגעיות יכולה להיות טובה, אך לשימור השיפור לאורך זמן דרושה עקביות בשימוש והדרכה מקצועית.
סיכום והמלצות מעשיות
מדרסים רפואיים המיוצרים בהתאמה אישית מהווים משאב חיוני בשיקום פוסט-ניתוחי – הם עשויים לזרז החלמה, לשפר יציבות ולמנוע סיבוכים. בתחום הנוירולוגי קיימים סימנים מבטיחים שמדרסים מסוג מרקמיים או מגרים יכולים לתרום לשיפור הליכה איזון ותחושת יציבה, אך יש צורך במחקרים נוספים איכותיים ובתנאים ארוכי טווח.
המלצות מעשיות:
- בעת שיקום פוסט‑ניתוחי, יש לשלב מדרס מותאם אישית כחלק מתכנית שיקום כולל – כולל פיזיותרפיה והדרגה הדרגתית של פעילות.
- בתחום הנוירולוגי, מומלץ להתחיל בהתנסות קצרה ובהערכת תגובה אישית – מדידת מהירות הליכה, אורך צעד ואיזון לאחר מספר שבועות.
- במידה ויש תנודתיות בכאב או חוסר תחושה, לבדוק האם יש צורך בעזרים חכמים כמו חיישנים או משוב תחושתי.
גל און קליניק – מובילים בתחום התאמת מדרסים אישי
בקליניקת גל און, המומחיות בתכנון, ייצור והתאמה של מדרסים אישיים עומדת במרכז השירות. צוות המומחים בקליניקה עובדים בשיתוף פעולה מלא על מנת להבין את המצב הביומכני הייחודי של כל מטופל.
התהליך מתחיל באבחון מדויק – בדיקת יציבה, הליכה, סריקות ממוחשבות או תבניות גבס – וממשיך בהתאמה אישית של חומרי הגלם, הצורה והגובה של המדרס, כך שיענו על הצרכים הספציפיים: שיקום פוסט‑ניתוח, תמיכה במצבים נוירולוגיים, או מניעת כאבים במפרקים כמו הברך.
אתם מוזמנים לבקר אותנו באחד מהסניפים שלנו בחדרה, פרדס חנה, זכרון יעקב ונתניה או לפנות אלינו באתר ונשמח לעזור .
השירות בגל און קליניק אינו מסתיים ביצירת מדרס – המלווה כולל הדרכה לשימוש נכון, ניטור תחושות אי נוחות והתאמה מחדש במידת הצורך, מה שמבטיח שהמדרס אכן ממלא את תפקידו בטווח הארוך ומשפר את איכות החיים של המטופלים.

